-
Balon do wina 25l w koszu plastikowym | 644025
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 3 szt. |
Zamówienie telefoniczne: 501720955
Zostaw telefon |
Tylko wysyłka paletowa lub odbiór osobisty
- Do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek - wąskootworowy balon szklany 25 L ułatwi Ci domową produkcję Twoich ulubionych trunków.
- Bezpiecznie i wygodnie - plastikowa zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
- Wysoka jakość - szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi i alkoholem.
- Idealnie dopasowane korki - z naszej oferty (647043, 647343, 952900, 653005, 647257) pozwolą Ci na zabezpieczenie nastawu przed dostępem tlenu, zakażeniem i owadami.
- Wino pod kontrolą - szklany balon charakteryzuje się wysoką szczelnością i możliwością "podpatrywania", a co za tym idzie kontrolowania przebiegu procesu fermentacji!
Balon szklany wąskootworowy o pojemności 25 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem. Szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi. Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie. Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem roztworu, np. pirosiarczynu potasu lub Oxi Turbo.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.
Korki dopasowane do balonu o pojemności 25 L:
-korek gumowy o średnicy 43/40 mm, z otworem na rurkę fermentacyjną szklaną lub plastikową (647043)
-korek gumowy z zamknięciem 43 mm (647343)
-korki z korka o średnicy 45/37 mm, bez otworu do zamknięcia balonu (952900, 653005)
-kaptur/korek gumowy (647257)