-
Balon do wina 20l w koszu plastikowym | 644020
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 3 szt. |
Zamówienie telefoniczne: 501720955
Zostaw telefon |
- Do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek - wąskootworowy balon szklany 20 L ułatwi Ci domową produkcję Twoich ulubionych trunków.
- Bezpiecznie i wygodnie - plastikowa zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
- Wysoka jakość - szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi i alkoholem.
- Wino pod kontrolą - szklany balon charakteryzuje się wysoką szczelnością i możliwością "podpatrywania", a co za tym idzie kontrolowania przebiegu procesu fermentacji!
Balon szklany wąskootworowy o pojemności 20 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem. Szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi. Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie. Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Charakterystyka:
Szkło, z którego wykonane są balony posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol. Jest to szkło termicznie niehartowane.
Użytkowanie:
Szkła nie należy poddawać zbyt gwałtownym szokom termicznym, gdyż zbyt duża różnica temperatur mogłaby spowodować jego uszkodzenie. Zaleca się przed użyciem przechowywać balon w temperaturze pokojowej przez minimum godzinę. Nie zalewać balonu wodą o wyższej temperaturze niż 50 °C. Zalecane jest mycie szkła w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np. pirosiarczyn potasu lub Oxi Turbo.
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.
Uwaga:
Pojemność balonu 20 L ± 8%.
Cena dotyczy 1 sztuki.
Uwaga! Kolory zakrętek balonów (niebieski, ciemno zielony lub brązowy), a także koszy (czarny, szary) wybierane losowo.
- Długość 41.5 cm
- Szerokość 38.5 cm
- Wysokość 48 cm
- Masa 5.62 kg
- Pojemność 20.0 L